Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017


ΚΕΝΤΡΟ ΑΖΝΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ


Αποτέλεσμα εικόνας για tsakra 6
Το κέντρο άζνα είναι μια προέκταση της γραμμής γεννητικών οργάνων/λαιμού και είναι το κέντρο το οποίο εκφράζει την ιδέα πίσω από τη δημιουργία. Επομένως, σχετίζεται με την Τρίτη όψη της θεότητας σε συνεργασία με τα κέντρα, γεννητικού και λαιμού. <<Οι ενέργειες του άζνα και του κέντρου του λαιμού, όταν συνδυάζονται παράγουν την υψηλότερη εκδήλωση του <<πυρός δια τριβής>>. (Εσωτέρα Θεραπευτική σελ. 152). Κατανοούμε επίσης ότι κατέχει και αυτό τη λειτουργία που σχετίζει την Πνευματική Τριάδα με την προσωπικότητα και αυτή η εργασία ολοκληρώνεται κατά την Τρίτη μύηση. Το κέντρο άζνα γίνεται κατόπιν πλήρως δραστήριο σαν ένα διανεμητικό όργανο για πνευματικές ενέργειες.
Τοποθετούμενο μεταξύ και ελαφρά πάνω από τα δύο μάτια, το άζνα γενικά σχετίζεται στενά με αυτά και με την όραση. Σαν εσωτεριστές, θα έπρεπε να εξετάσουμε τις παρακάτω συνδέσεις οι οποίες θα σηματοδοτούσαν ότι αντιπροσωπεύει το πνευματικά αναπτυγμένο άτομο.
Κέντρο κεφαλής τρίτο μάτι κωνοειδής Μονάδα Θέληση – Άτμα κέντρο άζνα δεξί μάτι βλεννογόνος Ψυχή Αγάπη – Βούδδι κέντρο λαιμού αριστερό μάτι καρωτιδικός αδένας Προσωπικότητα Ενεργός νοημοσύνη. (Εσωτέρα Θεραπευτική σελ. 152-156).
ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΖΝΑ
Νωρίτερα στη ζωή των αναπτυσσόμενων ατόμων, το κέντρο άζνα γίνεται δραστήριο με την έννοια της συνάθροισης όλων των δυνάμεων της προσωπικότητας και γίνεται ένα όργανο για την σύνθεση της προσωπικότητας. Στον ρόλο αυτόν το κέντρο μπορεί να γίνει ο διανομέας των ενεργειών στην υπηρεσία της εγωιστικά ωθούμενης προσωπικότητας πριν το στάδιο εμποτισμού από την ψυχή. Στην Εσωτέρα Ψυχολογία ΙΙ σελ. 304, διαβάζουμε ωστόσο ότι το κέντρο άζνα δραστηριοποιείται πριν ο άνδρας ή η γυναίκα περάσουν τη δοκιμαστική ατραπό.
Αυτός ο πρώιμος ρόλος του κέντρου άζνα μπορεί να εξηγήσει, γιατί στην Εσωτέρα Ψυχολογία ΙΙ σελ. 610-611, ο D.K. δίνει στο κέντρο άζνα και στον βλεννογόνο αδένα της υπόφυσης μια σύνδεση με το αριστερό μάτι και όχι με το δεξί όπως στην προηγούμενη αναφορά. Στο δοκιμαστικό στάδιο της ανάπτυξης μπορούμε να δούμε το άζνα στη σχέση του με το κέντρο λαιμού (μάνας και αριστερό μάτι) μάλλον, παρά με την κορυφή της κεφαλής.
Η διάκριση ως εκ τούτου απαιτείται στην εκτίμηση της λειτουργίας αυτού του κέντρου στο μαθητή σαν άτομο. Έχουμε μια αρχική δραστηριότητα στο κέντρο άζνα μια μέσης ολοκληρωμένης νοήμονος προσωπικότητας. Από την άλλη μεριά το κέντρο δεν γίνεται πλήρως δραστήριο, με την έννοια να γίνει ένας διανομέας πνευματικής ενέργειας ωσότου η προσωπικότητα γίνει πλήρως εμποτισμένη από την ψυχή κατά την Τρίτη μύηση. Αυτές οι δύο κύριες όψεις του κέντρου άζνα εκφράζονται από το σχήμα των φρυδιών, ένα πάνω από κάθε μάτι αντί των συνηθισμένου σχήματος μαντάλα των κέντρων. Το άζνα συμβολίζει τη δεξιά και αριστερή ατραπό και επίσης τους δύο βραχίονες του σταυρού πάνω στους οποίους ο άνθρωπός σταυρώνεται. ((Εσωτέρα Θεραπευτική σελ. 154).
Το κέντρο άζνα λέγεται ότι σχετίζεται με τον ιδεαλισμό και την έκτη ακτίνα, στην ικανότητά της να ενσωματώνει την ιδέα, που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργική δραστηριότητα του κέντρου λαιμού. Ο D.K. υπογραμμίζει ότι το κέντρο άζνα είναι το σημείο στο κεφάλι όπου συμβολίζεται η δυαδική φύση της εκδήλωσης στους τρεις κόσμους. Συγχωνεύει τις δημιουργικές ενέργειες του λαιμού και τις εξιδανικευμένες ενέργειες, της επιθυμίας ή της αληθινής αγάπης της καρδιάς ((Εσωτέρα Θεραπευτική σελ. 153). Θα μπορούσαμε να πούμε περιληπτικά ότι το κέντρο άζνα σχετίζεται, με το λαιμό στη δημιουργική του όψη, και με την ικανότητα του ηλιακού πλέγματος να φαντάζεται, την περιεκτική ικανότητα του κέντρου της καρδιάς και τελικά με το κέντρο της κεφαλής στη δυνατότητα του να γίνεται ένα όργανο για τη διανομή των πνευματικών ενεργειών.
Ο αδένας της υπόφυσης είναι το ενδοκρινικό όργανο που συνδέεται με το κέντρο άζνα. Παράγει πολλές ορμόνες οι οποίες τονώνουν τις ενδοκρινικές εκκρίσεις άλλων αδένων και αυτό φαίνεται να είναι μια κατάλληλη σύνδεση λαμβάνοντας υπόψη την έκφραση του κέντρου άζνα σαν το κέντρο που συνδέεται με την ολοκλήρωση της προσωπικότητας.
Με όρους διαταραχών της υγείας μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα με πολλούς άλλους ενδοκρινικούς αδένες αν ο βλεννογόνος αδένας, είναι υπέρ – ή υπό – δραστήριος. Όγκοι αυτού του αδένα είναι τώρα αυξητικά συνήθεις και αυτό το γεγονός μπορεί να συνδεθεί με τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες προσωπικότητες της φυλής. Οι άλλοι ιστοί που συνδέονται με αυτό το κέντρο είναι το αριστερό μάτι, ο κατώτερος εγκέφαλος, τα αυτιά και οι ρινικές κοιλότητες και το νευρικό σύστημα. Προβλήματα υγείας εμπλέκουν ημικρανικούς πονοκεφάλους, προβλήματα αυτιών, όπως εμβοές και το σύνδρομο του λαβυρινθώδους ιλίγγου, προβλήματα ματιών, μετωπιαία κολπίτιδα και ανισορροπία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Μερικά από τα προβλήματα των ματιών, των αυτιών και των πονοκεφάλων είναι προσωρινές ενοχλήσεις ενεργειών που εκφράζουν την αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ του άζνα και των κέντρων κεφαλής.
Με όρους ακτινών, οι οποίες  εκφράζονται μέσον των κέντρων, έχουμε πάλι διαφορετικές ακτίνες, σύμφωνα με την άποψη που έμεινε στη διαίσθησή μας. Η Πέμπτη ακτίνα δίνεται και στην Εσωτέρα Ψυχολογία Ι και στην Εσωτέρα Αστρολογία, η τέταρτη ακτίνα δίνεται στην Εσωτέρα Ψυχολογία ΙΙ και η έβδομη ακτίνα δίνεται στην Εσωτέρα Θεραπευτική. Δες τον παρακάτω πίνακα.
Οι συνδεόμενοι πλανήτες είναι κατά ακολουθία η Αφροδίτη, ο Ερμής και ο Ουρανός. Μπορούμε να καταλάβουμε ή να φανταστούμε με ποιο τρόπο η Αφροδίτη συνδέεται με το κέντρο με όρους νοητικής δημιουργικότητας, ο Ερμής στο ρόλο του μεσολαβητή της επικοινωνίας και διανομής και ο Ουρανός με όρους ενόρασης και σύνδεσης με την Πνευματική Τριάδα.
Ε.ΦΙ.Μ – “Αλίκη Μπέιλη”
http://www.lifehub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου