Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

anger

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι κάποιος έχει πρόβλημα θυμού


Αν και ο θυμός είναι ένα φυσικό και ενίοτε υγιές συναίσθημα, οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα θυμού μπορεί να θυμώσουν πολύ εύκολα ή αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους.

Το καθημερινό άγχος αναπόφευκτα θα προκαλέσει οργή σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά αν μάθει κανείς να ελέγχει και να διαχειρίζεται το θυμό του, θα ζήσει μια ευτυχισμένη υγιή ζωή.
Αρκετά σημάδια και συμπτώματα των προβλημάτων διαχείρισης θυμού μπορεί να διαφοροποιηθούν και να αντιμετωπιστούν με έναν συνδυασμό γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.
Οι άνθρωποι που είναι δυσανάλογα θυμωμένοι σε σχέση με κάποιο συμβάν ή βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση οργής ή αντίστοιχα αυτοί που συσσωρεύουν το θυμό τους, όλοι τους έχουν πρόβλημα θυμού. Με την πάροδο του χρόνου αν αυτή η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα προβλήματα αυτά μπορούν να βλάψουν ή να καταστρέψουν τις σχέσεις.
Το πρώτο σημάδι ενός προβλήματος θυμού είναι η τάση να είναι κανείς δυσανάλογα θυμωμένος σε σχέση με ένα συμβάν ή μετά από ελάχιστη ή καθόλου πρόκληση. Το να αρχίσει κάποιος για παράδειγμα να φωνάζει ή να ουρλιάζει επειδή ένας άλλος άφησε ανοιχτό το καπάκι του μπουκαλιού με το γάλα ή το χυμό, αποτελεί μια αδικαιολόγητη και δυσανάλογη σε σχέση με την σπουδαιότητα του συμβάντος, αντίδραση. Ο θυμός σαν φυσικό συναίσθημα προορίζεται για την παραγωγή της απόκρισης «πάλης ή φυγής» που προετοιμάζει τους ανθρώπους για μια αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και απελευθερώνει αδρεναλίνη στα συστήματα του οργανισμού. Η σωστή διαχείριση του θυμού παράγει αποκρίσεις που είναι ανάλογες με την περίσταση. Η «Διαλείπουσα Εκρηκτική Διαταραχή» (Intermittent Explosive Disorder) είναι μια ασθένεια που περιλαμβάνει το δυσανάλογο θυμό ως ένα σύμπτωμα και οι πάσχοντες απ’ αυτήν είναι ικανοί να ασκήσουν βία μόλις δεχθούν μια προσβολή.
Μια σταθερή κατάσταση θυμού ή άγχους που είναι φαινομενικά απρόκλητη, ή η απώλεια της υπομονής κατά την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα η αναμονή στη γραμμή, αποτελούν επίσης ενδείξεις ενός προβλήματος θυμού. Το να λάβουμε υπόψιν τις ενέργειες που κάνει κάποιος όταν είναι θυμωμένος είναι ένας ενδεικτικός τρόπος για να αναγνωρίζουμε αν υπάρχει πρόβλημα θυμού. Το χτύπημα γροθιάς τον τοίχο, η ρίψη αντικειμένων ή οποιαδήποτε άλλη βίαιη δράση αποτελεί έναν δείκτη. Οι αλληλεπιδράσεις στις σχέσεις των ανθρώπων είναι επίσης ένας δείκτης. Οι συγγενείς και οι φίλοι ανθρώπων που έχουν πρόβλημα θυμού μπορεί να αλληλεπιδρούν λιγότερο μαζί τους, για να αποφύγουν την πιθανότητα να τους προκαλέσουν.
Πρόβλημα θυμού μπορεί να υποδεικνύει και μια εντελώς αντίθεση κατάσταση: Η αδυναμία ή απροθυμία να εκφράσει κάποιος την οργή του την κατάλληλη στιγμή. Ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται θυμωμένο και πληγωμένο από τις πράξεις των άλλων, αλλά χωρίς να εκφράσει το θυμό του όταν αυτό συμβεί. Μπορεί να το κρατάει μέσα του μέχρις ότου να μην αντέξει άλλο, με αποτέλεσμα ένα ξαφνικό ξέσπασμα στη διάρκεια του οποίου να βγουν στην επιφάνεια όλα τα παράπονα και οι προσβολές που έχει αισθανθεί. Η «Παθητική Επιθετικότητα» (Passive aggressiveness) είναι ένα ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που σχετίζεται με μία κατάσταση στην οποία το άτομο συσσωρεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα το θυμό του και τον απελευθερώνει με τη μία.
Το να κρατά κανείς κακία και να μη συγχωρεί αυτούς που κάνουν λάθος είναι ένα ακόμα σημάδι προβλήματος θυμού. Το να είναι κανείς θυμωμένος με κάποιον που τον αδίκησε είναι φυσιολογικό, αλλά το να διατηρεί μνησικακία ακόμα και αφού το άλλο άτομο κάνει μια προσπάθεια με καλή πίστη για να επανορθώσει, δεν είναι φυσιολογικό. Οι άνθρωποι είναι από φυσικού τους κοινωνικά πλάσματα και ευδοκιμούν στις θετικές αλληλεπιδράσεις. Αν κρατούν κακία σε μια σχέση υπάρχει ο κίνδυνος αυτή να τους κυριεύσει ολοκληρωτικά, με ολέθρια αποτελέσματα.
www.medinova.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου