Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

129313_capsule_GMK_

Οστεοαρθρίτιδα στις γυναίκες: Συμβουλές για απαλλαγή από τον πόνο


Ανεβαίνατε σε σκάλες, σηκώνατε μικρά παιδιά, φροντίζατε τον κήπο. Τώρα η οστεοαρθρίτιδα κάνει αυτές τις δραστηριότητες δύσκολες και οδυνηρές; Δεν είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι και κυρίως γυναίκες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Η ύπαρξη της οστεοαρθρίτιδας δεν είναι λόγος για να μπει καμία γυναίκα στο περιθώριο της ζωής. Η συνεργασία με τον γιατρό είναι απαραίτητη, αφού εκείνος θα προτείνει τρόπους θεραπείας για τη μείωση του πόνου, ούτως ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να επαναλάβει τις δραστηριότητες που συνήθιζε και την ευχαριστούσαν.
Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) από τους άνδρες;
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που ακόμα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα σχετικά με την αρθρίτιδα. Και το γιατί η παρουσία της είναι υψηλότερη στις γυναίκες είναι ένα απ” αυτά», λέει η Rebecca Manno, καθηγήτρια της Ιατρικής και μέλος του Κέντρου Αρθρίτιδας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Οι θεωρίες που επικρατούν για τους λόγους που οι γυναίκες υποφέρουν από την οστεοραθρίτιδα περισσότερο από τους άνδρες είναι οι εξής:
Ορμονικές επιδράσεις. Το ποσοστό της οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες αυξάνει μετά την εμμηνόπαυση. Αλλά αυξάνει επίσης με την ηλικία σε γενικές γραμμές. Ετσι δεν είναι σαφές εάν η εμμηνόπαυση έχει ένα πρόσθετο αποτέλεσμα.
Οι διάφορες δραστηριότητες μεταξύ των ανδρών και των γυναικών.«Γνωρίζουμε ότι ορισμένες δραστηριότητες και η υπερκόπωση προδιαθέτουν τους ανθρώπους για οστεοαρθρίτιδα», λέει η  Manno. Για παράδειγμα, πρώην αθλητές και χορευτές έχουν την τάση να εμφανίζουν αρθρίτιδα πιο συχνά.
Εμβιομηχανική, ή οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα ανδρικά και τα γυναικεία σώματα έχουν σχεδιαστεί για να προχωρούν. Για παράδειγμα, οι γυναίκες έχουν ευρύτερα ισχία από τους άνδρες, τα οποία μπορούν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στα γόνατά τους. Ετσι, οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν αρθρίτιδα πιο συχνά στα γόνατά τους, ενώ οι άνδρες είναι κάπως πιο πιθανό να έχουν αρθρίτιδα στα ισχία τους.
Πέντε συμβουλές για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας στις γυναίκες
Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους για να μην επιτρέψετε στην ασθένεια να παρεμβαίνει στη ζωή σας.
Δεν υπάρχουν τρέχουσες θεραπείες που μπορούν πραγματικά να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. «Είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στον κόσμο, γι” αυτό είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη θεραπείες που τροποποιούν την ασθένεια. Αλλά έχουμε πολλές επιλογές για να βοηθήσουμε στη διαχείριση των συμπτωμάτων και να κρατήσουμε τις γυναίκες υγιείς και δραστήριες όσο το δυνατόν», λέει η Manno και προσφέρει πέντε συμβουλές στις γυναίκες για να αντιμετωπίσουν την οστεοαρθρίτιδα και να ζήσουν μια πλήρη και πιο ενεργή ζωή:
1. Οι γυναίκες με ΟΑ δεν θα πρέπει να αποφεύγουν τις ασκήσεις με βάρη. «Χαμηλής έντασης άσκηση είναι πολύ ευεργετική για την αρθρίτιδα και η προπόνηση με ασκήσεις δύναμης και αντοχής μπορεί πραγματικά να διευκολύνει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος», λέει η Manno.
2. Χάστε τα επιπλέον κιλά. Η παχυσαρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα. Χάνοντας ένα μικρό βάρος προχωράτε σε μεγάλο βαθμό στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις. Κάθε ένα κιλό βάρους που φέρετε προσθέτει περίπου τέσσερα κιλά πίεση στο κάτω μέρος του σώματος ανά βήμα.
3. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας για την οστεοαρθρίτιδα. «Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα τα πάνε καλύτερα αν ξέρουν τι να περιμένουν και αν ξέρουν τι είναι η νόσος. Η γνώση σας βοηθά να αισθάνεστε ότι ελέγχετε  την ασθένεια και να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε γι” αυτή. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά», λέει η Manno.
4. Διαχειριστείτε τα φάρμακά σας. Μια σειρά από φάρμακα είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΟΑ, είτε με συνταγή είτε χωρίς. Eχετε δοκιμάσει πιθανώς πολλά από αυτά, όπως παυσίπονα, τοπικές κρέμες ή ακόμα και ενέσιμα φάρμακα για να αντιμετωπίσετε τη φλεγμονή. Εάν αισθάνεστε ότι τα τρέχοντα φάρμακά σας δεν σάς βοηθούν, συζητήστε με το γιατρό σας και ρωτήστε για τις επιλογές σας.
5. Να μη λέτε «όχι» στις συμπληρωματικές θεραπείες – δηλαδή μη ιατρικές θεραπείες που συνοδεύουν τη φροντίδα του γιατρού σας. Μία από τις πιο κοινές συμπληρωματικές θεραπείες για την αρθρίτιδα είναι ο βελονισμός, μια παραδοσιακή κινεζική θεραπεία που περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, τουλάχιστον μία μελέτη έχει διαπιστώσει ότι ο βελονισμός μπορεί να απαλύνει τον πόνο και να βελτιώσει τη λειτουργία σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί καμία γνωστή ανεπιθύμητη παρενέργεια, επομένως αν θέλετε να το δοκιμάσετε, πραγματικά δεν  υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.
http://www.medinova.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου