Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Τα 7 Βήματα στη Συναισθηματική Αλχημεία

της Σοφίας Ακριδέλη  

synaisthimati alximia
Αν θέλουμε να δούμε «φως», το κλειδί βρίσκεται στην αντιμετώπιση της σκοτεινιάς μας, να κάνουμε το σκοτάδι συνειδητό, μας συμβουλεύει ο Γιουνγκ. Η συναισθηματική επίγνωση –η ικανότητα δηλαδή να παρατηρούμε χωρίς να απορρίπτουμε τα ανεπιθύμητα συναισθήματα τη στιγμή που τα βιώνουμε– είναι ο απαραίτητος παράγοντας στη διαδικασία αυτή, η οποία συχνά ονομάζεται συναισθηματική αλχημεία, μέσω της οποίας το «μολύβι» των πιο αρνητικών μας συναισθημάτων, όπως για παράδειγμα ο φόβος ή η οργή που είναι διάχυτα σήμερα στην κοινωνία, μπορεί να μεταστοιχειωθεί σε «χρυσό», δηλαδή  πνευματική δύναμη και σοφία.
Ας δούμε λοιπόν τα επτά βήματα της εσωτερικής αυτής μεταστοιχείωσης, παίρνοντας ως παράδειγμα το φόβο (στη θέση του μπορεί να είναι οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα).
  1. Το πρώτο βήμα για να αφήσεις πίσω σου το φόβο, είναι να τον αφήσεις να υπάρχει! Μην προσπαθείς να τον διώξεις, να τον καταστείλεις, ή να κάνεις ότι δεν υπάρχει, να κρίνεις ή να κατηγορήσεις τον εαυτό σου που νιώθεις έτσι.  Ο στόχος είναι να δεις το φόβο σου, να τον νιώσεις, χωρίς να το βάλεις στα πόδια.
  2. Το δεύτερο βήμα είναι να αναγνωρίσεις και να τιμήσεις την αξία αυτού του συναισθήματος, που μέχρι τώρα θεωρούσες αρνητικό, μη αποδεκτό και κακό.
  3. Το τρίτο βήμα είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να ανεχτεί αυτό το συναίσθημα, να το αφήσεις να υπάρχει, αντί να τρέξεις πανικόβλητος τη στιγμή που θα εμφανιστεί.
  4. Το τέταρτο βήμα είναι να αντιληφθείς τη μεγαλύτερη εικόνα. Αυτό που νιώθεις δεν υπάρχει μόνο σε σένα. Αν διευρύνεις την προσοχή σου, θα δεις ότι το ίδιο συναίσθημα νιώθει ο στενός σου περίγυρος, η κοινωνία ολόκληρη. Δεν χρειάζεται να τιμωρείς τον εαυτό σου που νιώθεις έτσι. Αντίθετα, έχοντας επίγνωση ότι και πολλοί άλλοι άνθρωποι φοβούνται, ίσως νιώσεις ένα είδος αλληλεγγύης ή ακόμη και συμπόνιας.
  5. Το πέμπτο βήμα είναι να επιστρέφεις στον εαυτό σου, στην αίσθηση του εαυτού σου, στο σώμα και στην αίσθηση της αναπνοής σου, κάθε φορά που εμφανίζεται ο φόβος, συνεχίζοντας κανονικά την όποια δραστηριότητα κάνεις εκείνη τη στιγμή. Αν δεν προσπαθήσεις να νικήσεις το φόβο, αλλά απλά τον παρατηρείς ενώ συνεχίζεις κανονικά την όποια εξωτερική σου δουλειά, τότε θα δεις μετά από λίγο με έκπληξη ότι κάτι αλλάζει στο πώς νιώθεις.
  6. Αν προχωρήσεις έτσι, τότε θα ανακαλύψεις το επόμενο, έκτο βήμα, που είναι να παραδοθείς ολοκληρωτικά σε σχέση με αυτό που νιώθεις, το φόβο. που με τη σειρά του φέρνει ένα επόμενο βήμα.
  7. Έτσι έρχεται το έβδομο βήμα, που είναι το άνοιγμα του εαυτού σου χωρίς ανασφάλειες στη ζώσα πραγματικότητα. Όπως γνωρίζει όποιος έχει ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι, όταν η καρδιά μας έχει γίνει κομμάτια τότε ακριβώς είναι πιο ανοιχτή. Αυτό το άνοιγμα είναι που μας ολοκληρώνει – είναι ο τρόπος που φωτιζόμαστε μέσα από το σκοτάδι, όπως πολύ ποιητικά μας λέει και ο Αλμπέρ Καμύ: «Στην καρδιά του χειμώνα, ανακάλυψα μέσα μου ένα ανίκητο καλοκαίρι».

Το κείμενο "Τα 7 Βήματα στη Συναισθηματική Αλχημεία" πρωτοδημοσιεύτηκε στο ΑΒΑΤΟΝ Νο 111.
http://www.archetypo.com.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου