Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΥΠΟΦΥΣΗ, ΟΡΜΟΝΕΣ, ΒΛΑΒΕΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ

lifehub-esotera-therapeutiki-25

ΥΠΟΦΥΣΗ, ΟΡΜΟΝΕΣ, ΒΛΑΒΕΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ


ΘΕΣΗ
Βρίσκεται λίγο πίσω από την ρίζα της μύτης στη βάση του εγκεφάλου.
Η υπόφυση θεωρείται δικαίως ως ο σημαντικότερος ενδοκρινής αδένας, διότι ρυθμίζει την λειτουργία τριών αδένων. Του θυρεοειδή, του φλοιού των επινεφριδίων και των γονάδων και ασκεί δράση σε πολλούς μεταβολικούς ιστούς.
ΣΧΗΜΑ
Το σχήμα του είναι ένα μικρό ωοειδές μόρφωμα και μοιάζει σαν διπλό αμύγδαλο. Αποτελείται από δύο τμήματα, τον εμπρόσθιο λοβό ή αδενο-υπόφυση και τον οπίσθιο λοβό ή νευρο-υπόφυση.
Ο Εμπρόσθιος Λοβός (αδενο-υπόφυση), εκκρίνει 6 πρωτεϊνικές ορμόνες με τις οποίες ασκεί ρυθμιστικό έλεγχο στους περιφερειακούς αδένες ενώ με την αυξητική ορμόνη ασκεί σημαντική μεταβολική δράση.
Δεν διαθέτει εκκριτική αυτονομία. Δηλαδή αν και έχει τη δυνατότητα να συνθέτει, να αποθηκεύει και να εκκρίνει τις ορμόνες της, δεν μπορεί η ίδια να ρυθμίσει την λειτουργία αυτή, αλλά εξαρτάται από τον υποθάλαμο ο οποίος διοχετεύει στην υπόφυση διεγερτικές και ανασταλτικές ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν την έκκριση της αδενο-υπόφησης.
Οι 6 ορμόνες της αδενο-υπόφυσης ελέγχουν ζωτικής σημασίας λειτουργίες του οργανισμού και είναι:
Η Αυξητική ορμόνη (GH) που έχει έντονη και άμεση δράση στο μεταβολισμό των λευκωμάτων, λιπών και υδατανθράκων. Έχει δράση υπογλυκαιμική και διαβητογόνο, προκαλεί αύξηση ιστών και κυττάρων, παράγει ουσίες παρόμοιες με την ινσουλίνη, προωθεί την ανάπτυξη του σκελετού μέχρι την ήβη.
Θυρεοτρόπος ορμόνη (TSH), προκαλεί στο θυρεοειδή την έκκριση θυροξίνης και τριιωδοθυρονίνη. Η θυροξίνη ελέγχει τον ρυθμό των περισσότερων χημικών αντιδράσεων στο σώμα.
Φλοιοτρόπος ορμόνη (AGTH) προκαλεί έκκριση ορισμένων από τις ορμόνες των επινεφριδίων οι οποίες επηρεάζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης, των πρωτεϊνών, των λιπών.
Προλακτίνη προάγει την ανάπτυξη των μαστών και την παραγωγή γάλακτος κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Θεωρείται η ορμόνη του stress.
Γοναδοτροπίνες (FSH + LH), οι οποίες ρυθμίζουν την λειτουργία και έκκριση των γεννητικών αδένων, ελέγχουν την αύξηση των γονάδων και τη δραστηριότητα τους, όσο αφορά την αναπαραγωγή. Είναι απαραίτητες για την κανονική λειτουργία των ωοθηκών και των όρχεων.
Ωχρινοτρόπος (LH), διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της ωορρηξίας, προκαλεί έκκριση των γεννητικών οργάνων του θήλεος, από τις ωοθήκες πριν από την ωορρηξία. Προάγει την παραγωγή σπερματοζωαρίων από τους όρχεις.
Ο Οπίσθιος Λοβός της υπόφυσης (νευρο-υπόφυση), εκκρίνει 2 ορμόνες.
Την Αντιδιουρητική ορμόνη (ADH), που επιδρά στα νεφρά και προκαλεί κατακράτηση νερού. Σε μεγαλύτερη ποσότητα κατακράτησης προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αύξηση ή μείωση της αρτηριακής πίεσης. Την έκκριση της ορμόνης επηρεάζει το άλγος, το τραύμα, οι συγκινήσεις, το ψύχος, η νικοτίνη, το αλκοόλ, η μορφίνη, απώλεια αίματος. Η αφυδάτωση και η ενυδάτωση σχετίζονται με αυτή την ορμόνη.
Ωκυτοκίνη που προκαλεί τις συστολές της μήτρας κατά τον τοκετό και την έκθλιψη (εξαγωγή) του γάλακτος από τους μαστούς κατά τον θηλασμό. Διεγείρεται από το στήθος, τη μήτρα και τον κόλπο.
Πιστεύεται ότι η υπόφυση διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα και ασκεί μια άμεση και σημαντική επιρροή πάνω στην προσωπικότητα. Μια ανεπαρκή ανάπτυξη της υπόφυσης, συνοδεύει μια καταφανή ηθική και διανοητική κατωτερότητα καθώς και έλλειψη αυτοελέγχου.
Μια υγιής ανάπτυξη θα προκαλέσει έντονη νοητική δραστηριότητα και αντοχή, διότι συνδέεται με τις συγκινησιακές και νοητικές μας ποιότητες.
Ο Οπίσθιος Λοβός κυβερνά τα μητρικά και τα σεξουαλικά ένστικτα, καθώς και τις ανώτερες εκδηλώσεις τους, τα κοινωνικά και δημιουργικά ένστικτα. Ενεργοποιεί βαθιά τα τρυφερά συναισθήματα διότι συνδέονται με την στοργή, τη συμπάθεια και την ευαισθησία.
Ο Εμπρόσθιος Λοβός περιεγράφηκε σαν ο αδένας της διανοητικότητας, δηλαδή να μπορεί με την ικανότητα του νου να ελέγχει το περιβάλλον του με έννοιες και αφηρημένες ιδέες.
Η Νοητική δραστηριότητα συνοδεύεται από αυξημένη λειτουργία του πρόσθιου λοβού αν έχει διανοητική φύση ή του οπίσθιου εάν έχει συγκινησιακή φύση.
Οι ποιότητες της προσωπικότητας όπως συναισθήματα, είτε εννοούμε το μητρικό ένστικτο που το μοιραζόμαστε με τα ζώα, είτε την αγάπη των συνανθρώπων μας ή την αγάπη του θεού, θεωρούνται πως εξαρτιόνται από την κατάσταση της υπόφυσης καθώς και η ικανότητα για διανοητικοποίηση.
Η υπόφυση φαίνεται να σχετίζεται με την διατήρηση των μνημονικών αποθεμάτων (διάβασμα, μελέτη, σκέψη) και την σύλληψη των εννοιών.
ΒΛΑΒΕΣ
Η υπερέκκριση της αυξητικής ορμόνης επιδρά σε όλους σχεδόν τους ιστούς και τα όργανα του σώματος, προκαλώντας διάφορες διαταραχές στη μορφολογία και λειτουργία διαφόρων οργάνων, πχ πάχυνση χεριών και ποδιών, τραχύτητα των χαρακτηριστικών του προσώπου με αύξηση του μεγέθους της μύτης, των χειλιών και των μαλακών μορίων του προσώπου. Παρουσιάζει δέρμα παχύ, υγρό, λιπαρό, φωνή βραχνή σπηλαιώδη.
Διαταραχές της αυξητικής ορμόνης προκαλεί τον νανισμό, υποθυρεοειδισμό, καταστολή έκκρισης γλυκοκορτικοειδών από τα επινεφρίδια ή των γονιδοτρόπων ορμονών μέχρι του σημείου εξαφάνισης της γεννητικής λειτουργίας, ακρομεγαλία όπου δεν αυξάνει το ύψος αλλά οι μαλακοί ιστοί και τα οστά σε πάχος. Επίσης επιταχύνει το γήρας. Σχετίζεται με προβλήματα μυοσκελετικά όπως αρθραλγίες, οστεοαρθροπαθήσεις, παραισθήσεις, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα καρδιαγγιακά προβλήματα, υπέρταση, διόγκωση καρδιάς.
Στο αναπνευστικό παρουσιάζει το σύνδρομο άπνοιας ύπνου. Γαστρεντερικά προβλήματα που σχετίζονται με αύξηση του μεγέθους των σπλάχνων, πολύποδες παχέος εντέρου.
Ενδοκρινικές μεταβολικές διαταραχές όπως δυσανεξία στη γλυκόζη, σακχαρώδης διαβήτης, υπερφωσφαταιμία, υπερασβεστιουρία, υπερλιπιδαιμία.
Άλλη βλάβη στην υπόφυση μπορεί να προκαλεί διαταραχές των οπτικών πεδίων, διαταραχές της λειτουργίας των γονάδων με την μορφή ανωμαλιών της εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες, ανικανότητα στους άνδρες. Κεφαλαλγίες κατά 35%, επινεφριδική ανεπάρκεια ή υπερθυρεοειδισμό, σπάνια κάποιο διαβήτη.
Η υπόφυση επηρεάζει τον εμπρόσθιο λοβό του εγκεφάλου και υποθάλαμο, αυτιά, ιγμόρεια.

Ε.ΦΙ.Μ – “Αλίκη Μπέιλη”
Lifehub
photo hashimoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου