Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Διαζύγιο! Μπορώ να το ξεπεράσω;

Από: Sxeseis 
Όσοι έχουν βιώσει ένα διαζύγιο γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ψυχοφθόρο και πόσο καταστρεπτικό μπορεί να είναι για την αυτοπεποίθηση αλλά και για την ζωή ενός ατόμου στο σύνολο της. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεπεράσουν το διαζύγιο τους και θεωρούν ότι μετά από ένα διαζύγιο η ζωή τους έχει καταστραφεί , χάνοντας έτσι την ελπίδα να γίνουν ξανά ευτυχισμένοι. Υπάρχουν και άλλοι που απλά δέχονται την κατάσταση και προσπαθούν να αντιδράσουν και να την ξεπεράσουν συσσωρεύοντας στην ψυχή τους πόνο , πληγές και πικρίες. Μπορούμε τελικά να βρούμε το κουράγιο να νικήσουμε τον θυμό, την ανασφάλεια, την απογοήτευση, τον φόβο και την παραίτηση που προκύπτει από ένα διαζύγιο μετατρέποντας τα σε θετική ενέργεια και δύναμη για μια καινούργια ζωή; 

Η απάντηση είναι «ναι»! Και βέβαια μπορούμε να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις ενός διαζυγίου αρκεί να αποφασίσουμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας αφού έχουμε επιτρέψει στον εαυτό μας να περάσει από όλα τα φυσιολογικά στάδια του πόνου , της παραίτησης και του θυμού , δίνοντας στον εαυτό μας το περιθώριο να πενθήσουμε για ένα γάμο που τέλειωσε και για μια ζωή που οριστικά έχει πεθάνει. 

Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το διαζύγιο έχει ακριβώς της ίδιες επιπτώσεις στην ψυχολογία ενός ατόμου όπως αυτές που έχει ο θάνατος ενός συντρόφου στον γάμο και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να έχει ακόμα χειρότερες. Με το διαζύγιο διαταράσσονται όλες οι πλευρές της καθημερινότητας μας αφού σταματάμε βίαια να έχουμε επαφές με ένα άτομο που πρακτικά ανήκε στην καθημερινότητα μας και είναι σαν να έχει πλέον πεθάνει. Οι επιπτώσεις του διαζυγίου μπορεί να είναι χειρότερες και από αυτόν ακόμη το θάνατο του συντρόφου μιας και στο θάνατο μπορούμε να αντιληφθούμε ότι δεν ήταν στο χέρι μας να τον αποφύγουμε οπότε και αποδεχόμαστε την κατάσταση μοιρολατρικά. Στην περίπτωση του διαζυγίου , είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ευθύνη για την κατάληξη του γάμου μας , πράγμα που κάνει την όλη διαδικασία ακόμα πιο επώδυνη. Το διαζύγιο είναι και δική μας ευθύνη ασχέτως αν μπορεί να μην είναι δική μας επιλογή γι αυτό και ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να το αποδεχτούμε και να μάθουμε να ζούμε με τα δεδομένα της καινούργιας πραγματικότητας, συνειδητοποιώντας τις ευθύνες μας και αναλογιζόμενοι τα λάθη μας ενώ παράλληλα θα πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μια καινούργια πραγματικότητα για τον εαυτό μας. Πως το επιτυγχάνουμε αυτό;

Αφού έχουμε επιτρέψει στον εαυτό μας να πονέσει , να κλάψει και να υποφέρει πρέπει να πάρουμε την απόφαση να αρχίσουμε να ζούμε ξανά προσπαθώντας να ενταχθούμε στο κοινωνικό σύνολο. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται αυτό , θα πρέπει να αφήσουμε τα μοναχικά βράδια μπροστά στην τηλεόραση και να αρχίσουμε να πιέζουμε τον εαυτό μας να βγει με φίλους. Η απομάκρυνση από το σπίτι σίγουρα θα μας κάνει καλό και η επαφή με τους άλλους ανθρώπους θα μας αποσπάσει από τις αρνητικές μας σκέψεις. Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε τα συναισθήματα μας και να καθορίσουμε τους στόχους μας σε όλους τους τομείς της ζωής μας : στην συναισθηματική μας ανάρρωση , την καριέρα, τα παιδιά – εάν υπάρχουν , τις μελλοντικές μας γνωριμίες κλπ.Θα πρέπει με λίγα λόγια να προσπαθήσουμε να μαζέψουμε τα κομμάτια της ζωής μας και να ρίξουμε τα θεμέλια με πιο γερές βάσεις αυτή τη φορά. Σε αυτό το στάδιο έχουμε κάθε δικαίωμα να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας και το καλό μας γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο.Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ζωή μας και ότι από εμάς και μόνο εμάς εξαρτάται το αν θα καταφέρουμε να επαναφέρουμε την ζωή μας σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ο,τι έγινε , έγινε! Γυρίζουμε σελίδα και αρχίζουμε να γράφουμε ένα καινούργιο σενάριο για το μέλλον μας.

Σε όλo αυτό το διάστημα στο οποίο θα μας χρειαστεί για να ξεπεράσουμε το διαζύγιο μας, είναι απαραίτητο να έχουμε κοντά μας ένα άτομο στο οποίο να μπορούμε να στηριχτούμε συναισθηματικά . Δεν μιλάμε για μια καινούργια σχέση , γιατί σε αυτό το στάδιο δεν είμαστε έτοιμοι για μια καινούργια σχέση αλλά μιλάμε για ένα άτομο φιλικό ή συγγενικό το οποίο μπορεί και θέλει να μας στηρίξει συναισθηματικά , να μας ακούσει , να μας παρηγορήσει και να μας βοηθήσει να δώσουμε στα γεγονότα τις πραγματικές τους διαστάσεις. Είναι σημαντικό να μην απομονωνόμαστε από το περιβάλλον μας σε αυτή την δύσκολη περίοδο της ζωής μας. Η μοναξιά αργά ή γρήγορα θα κάνει την συναισθηματική μας κατάσταση αβάσταχτη και η συνειδητή μας απομόνωση πιθανό να αποτρέψει όλους εκείνους τους ανθρώπους που θα ήθελαν να μας συμπαρασταθούν από το να το κάνουν. Η συναισθηματική στήριξη είναι απαραίτητη σε αυτή τη φάση της ζωής μας και εάν δεν υπάρχει κάποιο συγγενικό ή φιλικό μας άτομο που να μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να αποταθούμε σε ένα ειδικό σύμβουλο ή ψυχολόγο που θα μας βοηθήσει σημαντικά 

Για να μην απασχολούμε το μυαλό μας με τις νομικές επιπλοκές του διαζυγίου (διατροφές , κηδεμονία , περιουσιακός διαχωρισμός) είναι απαραίτητο να βρούμε ένα έμπειρο και ικανό δικηγόρο ο οποίος θα φροντίσει να μας εξασφαλίσει τα δικαιούμενα μας , ούτως ώστε μετά την τελική έκδοση του διαζυγίου να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε και σοβαρά οικονομικά προβλήματα που σίγουρα θα μας δυσκολέψουν στο να πατήσουμε στα πόδια μας ξανά και να διεκδικήσουμε τη ζωή μας.

Ακόμα και αν όλα φαίνονται μαύρα και δύσκολα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απογοητευόμαστε και να επιτρέπουμε στις αρνητικές μας σκέψεις να καταλαμβάνουν το μυαλό μας παγώνοντας μας από φόβο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Ο κόσμος δεν τελειώνει με ένα διαζύγιο , ούτε και η ζωή μας.

Είναι μια πολύ καλή στιγμή να αναλογιστούμε τι ήταν αυτό που οδήγησε τον γάμο μας και για αυτό ευθύνεται δική μας συμπεριφορά αλλά και τι ήταν αυτό που μας δημιουργούσε προβλήματα συνύπαρξης στην συμπεριφορά του / της συντρόφου μας. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτές τις σκέψεις, μιας και αυτές οι σκέψεις θα μας αποτρέψουν και από άλλα συναισθηματικά «λάθη» στο μέλλον. Σκεπτόμενοι τα λάθη μας , θα οδηγηθούμε προς την βελτίωση της συμπεριφοράς μας σε μια μελλοντική σχέση ενώ σκεπτόμενοι τα αρνητικά του /της συντρόφου μας θα συνειδητοποιήσουμε τι ζητάμε από τον /την μελλοντικό/ ή σύντροφο μας και τι πρέπει να αποφεύγουμε στις καινούργιες μας σχέσεις.

Το τελικό στάδιο όλης της διαδικασίας της ανάρρωσης από το διαζύγιο έρχεται όταν πια συγχωρέσουμε και τον εαυτό μας αλλά και τον / την πρώην σύντροφο μας για τα λάθη μας και για την διάλυση αυτού του γάμου, για όλα αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε και δεν κάναμε , για όλα αυτά που κάναμε αλλά τα κάναμε λάθος και για όλα αυτά που ευχηθήκαμε να έκανε ο ένας για τον άλλο αλλά δεν τα κάναμε. Κανένας γάμος δεν ξεκινάει με κακές προθέσεις ή με την διάθεση να οδηγηθεί σε διαζύγιο , ας μην το ξεχνάμε αυτό. Το διαζύγιο έρχεται γιατί πολύ απλά κάναμε κάποιες λανθασμένες επιλογές ή γιατί δεν ξέραμε πως να φερθούμε σωστά μέσα στα πλαίσια ενός γάμου. Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζούμε με ενοχές ή με κακίες για το παρελθόν. Θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία και να χτίσουμε την ζωή μας αργά αλλά σταθερά. Θα πρέπει να λέμε «μπράβο» στον εαυτό μας για το κουράγιο του και για τα μικρά επιτεύγματα του σε όλη αυτή την δύσκολη πορεία της ανάρρωσης μας από το διαζύγιο και με την πάροδο του χρόνου απαλλαγμένοι από φοβίες θα έρθει η στιγμή να δοκιμάσουμε την τύχη μας σε μια καινούργια σχέση. 

Ήρθε πλέον η στιγμή να αντιμετωπίσουμε το διαζύγιο μας σαν μια δεύτερη ευκαιρία για να αναζητήσουμε όλα αυτά που θα μας κάνουν ευτυχισμένους και θα μας γεμίσουν ικανοποίηση. Ας μην ξεχνάμε πως όταν κλείνει μια πόρτα ανοίγει κάποια άλλη και ότι κάθε τέλος σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή που θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όλα περνάνε...και σε μερικά χρόνια το διαζύγιο μας θα φαίνεται μια μακρινή ανάμνηση από κάποια άλλη ζωή που δεν ήταν η δική μας....

Καλή δύναμη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου