Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014


Το άσκοπο κυνήγι της τελειότητας

Το άσκοπο κυνήγι της τελειότητας

Οι τελειομανείς, ή τελειοθήρες, είναι άτομα που έχουν υψηλότατες προσδοκίες από όλες τις πτυχές της ζωής τους. Θεωρητικά, μπορούμε να τους χωρίσουμε σε δύο βασικές κατηγορίες: 
- Οι φυσιολογικοί τελειομανείς, που θέτουν υψηλά όρια για τον εαυτό τους, αλλά μπορούν να τα χαμηλώσουν εάν χρειάζεται και,
- Οι νευρωτικοί τελειομανείς, που ποτέ δεν πιστεύουν ότι έχουν κάνει τη δουλειά τους καλά, δεν ανέχονται τα λάθη και επιδίδονται σε εξουθενωτική αυτοκριτική.
Οι φυσιολογικοί τελειομανείς συχνά τα καταφέρνουν καλά στη ζωή τους, καθώς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί με ό,τι ασχοληθούν. Οι νευρωτικοί τελειομανείς, αντίθετα, θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για ψυχολογικές και σωματικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων και η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός, οι καρδιακές παθήσεις, η αυτοκτονία, η νευρική ανορεξία, κ.ά. Ο δρ Ράντι Φροστ από το Κολέγιο Σμιθ, έχει φτιάξει μια κλίμακα με 35 ερωτήσεις, που διαχωρίζει έξι επίπεδα τελειομανίας. 
Ανησυχία για το λάθος: Πολλοί άνθρωποι αναστατώνονται περισσότερο εάν κάνουν κάτι λάθος, διότι ανησυχούν ότι οι άλλοι θα σχηματίσουν κακή εικόνα για αυτούς. Αυτή η υπερβολική ανησυχία, όμως, τους θέτει σε κίνδυνο για φοβίες και διαταραχές διάθεσης.
Υψηλές προσδοκίες: Χαρακτηριστικό τόσο των φυσιολογικών όσο και των νευρωτικών τελειομανών αποτελούν τα πολύ υψηλά στάνταρ τα οποία νιώθουν υποχρεωμένοι να πετύχουν. Τα στάνταρ αυτά θεωρείται ότι ενισχύουν συμπεριφορές όπως η διατροφική διαταραχή της νευρικής ανορεξίας.
Προσδοκίες γονιών: Οι τελειομανείς μεγάλωσαν συνήθως σε ένα σπίτι όπου η αγάπη των γονιών είχε ως βασική προϋπόθεση να ικανοποιούνται οι προσδοκίες τους. Έτσι, ως ενήλικες πια, θέλουν να κάνουν τα πάντα τέλεια για να μην εισπράξουν απόρριψη.
Κριτική γονιών: Τα άτομα αυτά, ενδέχεται να τιμωρούνταν εάν έκαναν κάτι λάθος. Κατά συνέπεια,θεωρούν ότι δεν θα φτάσουν τις προσδοκίες των γονιών τους.
Αμφιβολία: Η αβεβαιότητα μόλις ολοκληρωθεί μια εργασία είναι πολύ συνηθισμένο χαρακτηριστικό των τελειομανών και μπορεί να τους φέρει αναποφασιστικότητα.
Οργάνωση: Οι τελειομανείς έχουν την τάση να είναι υπερβολικά σχολαστικοί με οτιδήποτε ασχοληθούν, ενώ θέλουν ό,τι κάνουν να είναι τακτοποιημένο. 
πηγή:http://www.myself.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου