Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Τ Σ Α Κ Ρ Α και Ρ Ε Ι Κ Ι 
Τα τσάκρας είναι στρόβιλοι ενέργειας, που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.
Αντιστοιχούν σε περιοχές του ενδοκρινικού συστήματος, του νευρικού πλέγματος του φυσικού σώματος και στο ηλεκτρο-μαγνητικό πεδίο του σώματος.
Η γνώση των τσάκρα και η ανάλυση τους βοηθά το άτομο να κατανοήσει τον εαυτό του ως ένα πολυδιάστατο ον, να ταξινομήσει τη συμπεριφορά του και τον τρόπο λειτουργίας του, να ενισχύσει τη δυνατότητά του για αλλαγή, για εξέλιξη.

ΑΝΟΙΧΤΑ - ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΤΣΑΚΡΑ
·                            Επηρεάζουν αντιλήψεις αισθήματα επιλογές του ατόμου
·                            Επηρεάζουν τη ροή και το είδος των σκέψεων που έχει
·                            Επηρεάζουν τις ενέργειες που μπορεί να συγκεντρώσει προκείμενου να    δράσει πάνω    σε αυτές τις σκέψεις και να τις εκδηλώσει
·                            Επηρεάζουν τη σχέση ανάμεσα στο συνειδητό κ το υποσυνείδητο

Μπλοκαρισμένα ονομάζουμε τα τσάκρα όταν η ενέργεια δεν ρέει ελεύθερα μέσα από αυτά, όταν η ενέργεια του ατόμου παγώνει σε κάποιο ή κάποια τσάκρα. Τότε παρουσιάζεται και μια έλλειψη αρμονίας μεταξύ των τσάκρα.

Όταν τα τσάκρα είναι μπλοκαρισμένα και δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ τους τότε υπάρχουν συγκεκριμένες πλευρές της προσωπικότητας του ατόμου, συγκεκριμένες στάσεις, συμπεριφορές, που απορροφούν όλη του την ενέργεια. Δεν υπάρχει ανάπτυξη της προσωπικότητας δεν υπάρχει εξέλιξη. Επαναλαμβάνονται συγκεκριμένα σενάρια κάθε λεπτό της ζωής του. Το άτομο είναι φυλακισμένο, δυστυχισμένο αλλά και ανήμπορο να δράσει
Το μπλοκάρισμα των τσακρα απεικονίζεται και στην ανάπτυξη και τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του φυσικού του σώματος.


ΘΕΣΗ ΤΣΑΚΡΑ

Ριζικό Τσάκρα, βρίσκεται στην βάση της σπονδυλικής στήλης ή την περιοχή του κόκκυγα.

Ιερό Τσάκρα, βρίσκεται στο επίπεδο του ιερού οστού,γύρω στα 5 εκατοστά κάτω από τον αφαλό.

Ηλιακό Τσάκρα, βρίσκεται στο επίπεδο του ηλιακού πλέγματος.

Τσάκρα της Καρδιάς,
βρίσκεται στο κέντρο του στήθους στο ύψος της καρδιάς.

Τα Τσάκρα του Λαιμού, βρίσκεται στο κέντρο του λαιμού.

Τσάκρα του Μετώπου (3ο Μάτι),
βρίσκεται στο κέντρο του μετώπου ανάμεσα στα φρύδια. 

Τσάκρα του στέμματος, βρίσκεται πάνω από την κορυφή του κεφαλιού και ελέγχει τον εγκέφαλο και όλο το σώμα.

Τα Τσάκρας είναι πολύ σημαντικά γιατί:
1) Απορροφούν , αφομοιώνουν και διανέμουν την ενέργεια στα διαφορετικά σημεία του σώματος.
2) Ελέγχουν , ενεργοποιούν και είναι αρμόδια για την κατάλληλη λειτουργία ολόκληρου του φυσικού σώματος και των διαφορετικών μερών των οργάνων του.
3) Μερικά Τσάκρας είναι περιοχές ή κέντρα των ψυχικών ικανοτήτων. Η ενεργοποίηση ορισμένων τσάκρα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων.
Τα τσάκρας είναι κέντρα ενέργειας που βρίσκονται κατά μήκος του σώματος. Τα τσάκρας που βρίσκονται στο κάτω μέρος του σώματος είναι η πλευρά του ενστίκτου, έχουν σχέση με την πραγματικότητα και με τον τρόπο που υλοποιούμε τις αποφάσεις μας. Αυτά που βρίσκονται στην ανώτερη πλευρά του σώματος είναι η νοητική και πνευματική μας πλευρά.
Τα τσάκρας έχουν πολλά επίπεδα δραστηριότητας. Όταν είναι ανοικτά, βρίσκονται σε φυσιολογική λειτουργία. Τα ένστικτά μας λειτουργούν σε συνδυασμό με τα συναισθήματά μας και τη σκέψη μας. Ιδανικά, όλα τα τσάκρας συνεισφέρουν στην ύπαρξή μας. Συνήθως όμως τα τσάκρας υπολειτουργούν και για να υπάρχει αρμονία κάποια άλλα υπερλειτουργούν.
  1. Το τσάκρα της ρίζας
    Είναι το πρώτο τσάκρα. Βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης και έχει χρώμα κόκκινο. Σχετίζεται με τους γεννητικούς αδένες και τα επινεφρίδια. Αντιπροσωπεύει το ένστικτο για επιβίωση. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας νιώθουμε γειωμένοι, σταθεροί και ασφαλείς. Είμαστε συνδεδεμένοι με το σώμα μας, έχουμε το χώρο μας. Εάν αισθανόμαστε ανασφαλείς ή νευρικοί, τότε το τσάκρα κατά πάσα πιθανότητα υπολειτουργεί. Εύκολα θα αισθανόμασταν ανεπιθύμητοι. Όταν το τσάκρα υπερλειτουργεί μπορεί να νιώθουμε υλιστές και άπληστοι. ΠΙθανότατα έχουμε εμμονή με το αίσθημα της ασφάλειας και αντιστεκόμαστε στις αλλαγές.
  2. Το ιερό τσάκρα
    Είναι το δεύτερο τσάκρα. Βρίσκεται στα γεννητικά όργανα και έχει χρώμα πορτοκαλί. Σχετίζεται με το αναπαραγωγικό σύστημα. Αφορά στην ισορροπία μεταξύ της αρσενικής και της θηλυκής ενέργειας. Έχει σχέση με τα συναισθήματα και τη σεξουαλικότητα. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας τα συναισθήματα ρέουν ελεύθερα και εκφράζονται χωρίς να γινόμαστε υπερβολικά συναισθηματικοί. Είμαστε παθιασμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Εάν είμαστε ψυχροί και μη συναισθηματικοί το τσάκρα υπολειτουργεί. Δεν είμαστε ανοικτοί στους ανθρώπους. Όταν το τσακρα υπερλειτουργεί τείνουμε να είμαστε συνέχεια συναισθηματικοί. Αισθανόμαστε συναισθηματικά δεμένοι σε ανθρώπους και πολύ σεξουαλικοί.
  3. Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος
    Είναι το τρίτο τσάκρα. Βρίσκεται στο ηλιακό πλέγμα και έχει χρώμα κίτρινο. Είναι το επίκεντρο του εγώ μας και σχετίζεται με την εξουσία, την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη. Έχει να κάνει με την ένταξή μας στην ομάδα. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας έχουμε τον έλεγχο, έχουμε αυτοπεποίθηση και ενέργεια . Όταν υπολειτουργεί είμαστε παθητικοί και αναποφάσιστοι. Είμαστε ντροπαλοί και δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε. Όταν υπερλειτουργεί είμαστε εξουσιαστικοί και πιθανώς επιθετικοί.
  4. Το τσάκρα της καρδιάς
    Είναι το τέταρτο τσάκρα. Βρίσκεται στο κέντρο του θώρακα και έχει χρώμα πράσινο. Είναι η γέφυρα μεταξύ της σωματικής και της πνευματικής ενέργειας. Σχετίζεται με την αγάπη, την καλοσύνη και τη συμπόνια για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας είμαστε συμπονετικοί και φιλικοί και έχουμε αρμονικές σχέσεις. Όταν υπολειτουργεί είμαστε ψυχροί και απόμακροι. Όταν υπερλειτουργεί πνίγουμε τους ανθρώπους με την αγάπη μας και η αγάπη μας είναι εγωιστική.
  5. Το τσάκρα του λαιμού
    Είναι το πέμπτο τσάκρα. Βρίσκεται στη βάση του λαιμού, κυβερνά το θυρεοειδή και τον παραθυρεοειδή αδένα και έχει χρώμα ανοικτού μπλε, τιρκουάζ. Σχετίζεται με την αυτοέκφραση, την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας δεν έχουμε πρόβλημα να εκφραζόμαστε και μπορεί να το κάνουμε αυτό μέσα από την τέχνη. Όταν υπολειτουργεί δεν μιλάμε πολύ, είμαστε ντροπαλοί και εσωστρεφείς. Όταν δεν λέμε την αλήθεια μπλοκάρουμε αυτό το τσάκρα. Όταν υπερλειτουργεί μιλάμε πολύ ώστε να υπερέχουμε και έχουμε τους άλλους σε απόσταση. Δεν είμαστε καλοί ακροατές.
  6. Το τσάκρα του τρίτου ματιού
    Είναι το έκτο τσάκρα. Βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια, κυβερνά την υπόφυση και έχει χρώμα σκούρο μπλε. Σχετίζεται με την εσωτερική σοφία, το ένστικτο, τη διαίσθηση και τον οραματισμό. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας έχουμε καλή διαίσθηση και ελπίδα. Όταν υπολειτουργεί δεν είμαστε καλοί στο να σκεφτόμαστε για εμάς και μπορεί να βασιζόμαστε στην εξουσία- ιεραρχία. Μπορεί να μπερδευόμαστε εύκολα. Όταν υπερλειτουργεί μπορεί να ζούμε σε ένα κόσμο φαντασίας.
  7. Το τσάκρα του στέμματος
    Είναι το έβδομο τσάκρα. Βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού, κυβερνά την επίφυση και έχει χρώμα σκούρο μωβ. Σχετίζεται με τη σοφία, τη σύνδεσή μας με τον κόσμο, την πίστη, την έμπνευση. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας δεν έχουμε προκαταλήψεις και έχουμε επίγνωση του κόσμου και του εαυτού μας. Όταν υπολειτουργεί δεν έχουμε επίγνωση της πνευματικότητας. Όταν υπερλειτουργεί φιλοσοφούμε πολύ τα πράγματα. είμαστε εθισμένοι στην πνευματικότητα και αγνοούμε τις σωματικές μας ανάγκες.

ΤΣΑΚΡΑ ΚΑΙ ΡΕΙΚΙ
Το Ρέικι (ο διαλογισμός, η αυτοθεραπεία, τα σύμβολα, η ενεργειακή εργασία, οι συντονισμοί κ.λ.π.) σταδιακά εξαγνίζει όλα τα ενεργειακά και ανώτερα σώματα με άμεσο αντίκτυπο στο φυσικό σώμα, την ψυχοσωματική υγεία, αρμονία και ευεξία μας και σε ολόκληρη τη ζωή μας. Με λίγα λόγια, γεμίζουμε ενέργεια σε κάθε επίπεδο του εαυτού μας (και άρα σε κάθε τομέα της ζωής μας, καθώς αυτά είναι αλληλένδετα). Κοινώς φωτιζόμαστε - κυριολεκτικά!
Πολλά άτομα που κάνουν Ρείκι για αρκετό καιρό, άτομα που ακολουθούν καθημερινά το Ρέικι σαν δρόμο ανάπτυξης και εξέλιξης, υποστηρίζουν πως αισθάνονται τα άλλα σώματά τους ή ακόμα πως τα βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια. Ο Ανώτερος Εαυτός δεν είναι ένας αφηρημένος όρος, ‘’χαμένος κάπου στο διάστημα’’, αλλά μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, μια γλυκιά αγάπη και γαλήνη, ένας καθοδηγητής, ένας φωτεινός εαυτός προς τον οποίο οδεύουν σταθερά. Είναι πάντα κοντά τους, μαζί τους, μέσα τους, είναι η αληθινή τους ύπαρξη. Υποστηρίζουν μάλιστα πως το Ρέικι είναι ένα δώρο του ίδιου του Ανώτερου Εαυτού!


για τον Κύκλο Φωτός 26-2-12
'Ελενα Αθανασογιαννοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου