Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ BERT HELLINGER


Τι είναι :
Η Συστημική Αναπαράσταση είναι μια καθαρά βιωματική μέθοδος που πρωτεργάτης της είναι ο Γερμανός Φιλόσοφος – Ιεραπόστολος – Ψυχοθεραπευτής Bert Hellinger. Επηρεάστηκε από μια μέθοδο των Ζουλού της Αφρικής, που όταν ήθελαν να επιλύσουν κάτι που τους προβλημάτιζε αναπαριστούσαν το θέμα τους με αντικείμενα στο χώρο και κατά αυτόν τον τρόπο το κοιτούσαν από «ψηλά».
Η Συστημική Αναπαράσταση τα τελευταία 15 χρόνια έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων, Ψυχολόγοι, Σύμβουλοι αλλά και Ψυχίατροι, χρησιμοποιούν την μέθοδο αυτή όλο και περισσότερο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι η Συστημική Αναπαράσταση, διερευνά στο Ψυχικό πεδίο του ατόμου αλλά και στο πεδίο του Συστήματος του. Ασχολείται με το «Όλον» μέρος του οποίου είμαστε και εμείς και το σύστημα στο οποίο ανήκουμε.
Με τον όρο  Σύστημα εννοούμε ένα αλληλοεξαρτώμενο σύνολο ανθρώπων που αποσκοπεί στην επιβίωση και στην ευημερία των μελών του. Το πρωταρχικό Σύστημα του ανθρώπου είναι η πατρική του οικογένεια.

Η Συστημική Αναπαράσταση, πραγματεύεται την εμπλοκή αλλά και την συμφιλίωση μέσα στο οικογενειακό σύστημα, όσο και σε μεγαλύτερα συστήματα. Δείχνει  την Πνευματική ρίζα και αιτία για τις δυσλειτουργίες σε διάφορα επίπεδα της ζωής μας.
Όταν ένας βασικός τομέας στην ζωή μας δυσλειτουργεί στο φυσικό επίπεδο, είτε αφορά την συναισθηματική – φυσική μας υγεία ή τις διαπροσωπικές – επαγγελματικές μας σχέσεις, αναζητούμε την λύση μέσα στις αόρατες δυναμικές του  συστήματος αυτού. Το σώμα μας, η οικογένεια μας, η εργασία μας είναι ένα σύστημα που διέπεται από νόμους. Αν κάποιος νόμος παραβιαστεί, τότε το σύστημα αυτό ασθενεί.. Μέσα από την γνώση των νόμων που αφορούν τα συστήματα αλλά και μέσα από τις επιταγές της ψυχικού πεδίου στο οποίο όλοι ανήκουμε, έρχεται η λύση και η εξισορρόπηση πάντα με γνώμονα την Αγάπη και την Τάξη της Αγάπης.

Πως γίνεται :
Η Αναπαράσταση πραγματοποιείται σε ομαδικό επίπεδο με γκρούπ και ατομικό επίπεδο με φιγούρες. Στην περίπτωση της ομάδας δεν είναι απαραίτητο τα μέλη να γνωρίζονται μεταξύ τους και πάντα η ομάδα εξυπηρετεί το άτομο. Αυτό σημαίνει, ότι κάποιος από την ομάδα που έχει ένα αίτημα κάθεται δίπλα στο συντονιστή και η ομάδα τίθεται στην υπηρεσία αυτού που «εργάζεται». Ας υποθέσουμε ότι ένας άντρας  έχει συγκρούσεις με την σύντροφο του.  Ο συντονιστής ζητά από τον άντρα αυτό να επιλέξει έναν αντιπρόσωπο για τον εαυτό του και έναν για την γυναίκα του. Έτσι δύο αντιπρόσωποι από την ομάδα, διαλέγονται για το ζευγάρι και μπαίνουν στους αντίστοιχους ρόλους.
Μέσα από τις κινήσεις τους οδηγούμαστε στο ψυχικό πεδίο του συστήματος αυτού και στις ρίζες της δυσαρμονίας.
Σύμφωνα με το βίωμα των αντιπροσώπων που εκφράζουν τις δυναμικές του συστήματος του ζευγαριού, και με παραινέσεις από την μεριά του συντονιστή το πεδίο μας κατευθύνει προς την λύση.

Ολοκλήρωση της Αναπαράστασης :
Η Αναπαράσταση άλλες φορές μας οδηγεί σε μια λύση και άλλες όχι. Η ολοκλήρωση της θα πρέπει να συντελείται στον ύψιστο βαθμό της δυναμικής της και όταν νιώθουμε πως έχει επέλθει μια αρμονία στο σύστημα του αιτούντα.
Κατόπιν της Αναπαραστάσεως δεν μιλάμε και δεν συζητάμε με το άτομο που έχει εργαστεί. Επίσης το άτομο αυτό καλό είναι να μην συζητήσει τουλάχιστον για 40 ημέρες την Αναπαράσταση του, έτσι ώστε η ενέργεια να μην χαθεί και να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για αυτόν.

Η Αναπαράσταση με ένα βιωματικό και ανατρεπτικό χαρακτήρα, λειτουργεί με την θέαση του θέματος που  μας απασχολεί από ένα υψηλότερο μέρος. Σε αυτόν τον τόπο  υπάρχει μια άλλη οπτική,  διαφορετική πολλές φορές από αυτήν που έχουμε στο νου μας. Αυτή η οπτική,  μας οδηγεί με γνώμονα την αγάπη, στην λύση της αγωνίας μας, στην υγεία, στην αυτοπραγμάτωση μας. Έτσι πολλές φορές  οδηγούμαστε μακριά από το αρχικό μας αίτημα προς διερεύνηση. Ένας βασικός λόγος για αυτό, είναι ότι η αιτία για το ζήτημα που μας απασχολεί έχει τις ρίζες του μακριά από την θέαση της Προσωπικότητας. Σε αυτήν την περίπτωση εμπιστευόμαστε αυτές τις αόρατες δυναμικές του πεδίου και την επιλογή της ψυχικής μας ενέργειας.
 
Καλό θα ήταν όταν έχετε οποιαδήποτε τύπου δυσκολία να συζητήσετε με τον συντονιστή ο οποίος είναι διαθέσιμος για εσάς. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι η εκλογίκευση και η διανοητικοποίηση δεν ταιριάζει και δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βίωμα. Το βίωμα έχει την δυναμική του συναισθήματος και μιας εσώτερης γνώσης που αγγίζει το δικό σας ψυχικό πεδίο και όσο και αν κάποιος αρνείται η αντιστέκεται στην εικόνα με την λογική του, ουσιαστικά αντιστέκεται στην θεραπεία.

Γνωρίζοντας από δική μου εμπειρία για όσους είναι σε «μαθητεία» πως βιώνουν μοναξιά όταν τα μέσα και οι τρόποι δεν επαρκούν, αλλά και για όποιον επιθυμεί και βούλεται να βαδίσει το δικό του μονοπάτι αυτογνωσίας και αυτοανακάλυψης είμαι διαθέσιμη για προσωπική συνεδρία μαζί σας από κοντά η μέσω τηλεφώνου ή skype.

Με εκτίμηση,
Έλενα Αθανασογιαννοπούλου
Diploma in counseling psychology
Diploma in Family constellations from Bert Hellinger
Usui Tibetian Master Reiki
Email: eloptron99@yahoo.gr
Blog: http://kyklosfotos.blogspot.gr/
www.facebook.com/elena.athan.71?ref=tn_tnmn
www.facebook.com/groups/kyklosfotos/
Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε
Τηλέφωνο 6977 914300, 210 9965570

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου