Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ανθοϊάματα με τα λουλούδια της Ελλάδας!



 

Ανθοϊάματα με τα λουλούδια της Ελλάδας!

της Μαρίνας Αγγελή
(ψυχίατρος)
www.angeli.gr


Αρκετοί άνθρωποι είναι πια εξοικειωμένοι με τα ανθοϊάματα του δρος Εντουαρντ Μπαχ. ΄Εχουν περάσει σχεδόν εξήντα πέντε χρόνια από τότε που ο γιατρός αυτός ανακάλυψε τα 38 ανθοϊάματα, τα πρώτα που γνωρίσαμε και που έγιναν γνωστά με το όνομά του. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν ο Ρίτσαρντ Κατζ στην Καλιφόρνια αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα πάνω στις δυνατότητες των ιαμάτων των λουλουδιών, μια εξαιρετικά γόνιμη περίοδος ξεκίνησε, που είχε σαν αποτέλεσμα τα ανθοϊάματα στις μέρες μας να αριθμούνται πλέον σε χιλιάδες! Πολλά από αυτά προέρχονται από φυτά και οπωροφόρα δέντρα πολύ γνωστά στον τόπο μας.

Τα άνθη αυτά που φυτρώνουν και ζουν τόσο κοντά μας, που φέρνουν στη ζωή μας χαρά, ομορφιά και αισιοδοξία με το να τα βλέπουμε και μόνο, που στέλνουν παντού τη χάρη και το άρωμά τους και που πολλά από αυτά μεταμορφώνονται σε πασίγνωστους καρπούς και φρούτα, πόσοι από μας γνωρίζουν ότι περικλείουν συγχρόνως, μέσα στα ευαίσθητα φύλα τους, μια ισχυρή και πολύτιμη δύναμη: τη δύναμη να γίνονται φάρμακο για προβλήματα της ψυχής μας -και κάποιες φορές και του σώματός μας;

Θα δοκιμάσουμε να αναφέρουμε κάποια από αυτά, που είναι ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα και χρήσιμα και στη συνέχεια να περιγράψουμε με ποιόν τρόπο μπορεί να τα παρασκευάσει κανείς, αν το επιθυμεί.

Γνωρίζοντας τα ανθοϊάματα

ΑΛΟΗ (ALOE VERA): Δεν είναι από τα φυτά που συναντά κανείς πολύ εύκολα, αξίζει όμως να το αναζητήσετε και να επωφελειθείτε από το εξαιρετικά σημαντικό ίαμά του. Ανακουφίζει στομαχικά προβήματα (γαστρίτιδες, πόνους στο στομάχι γενικά), κυρίως σε συνδυασμό με το ίαμα από χαμομήλι και από ραδίκι (dandelion). Εντριβή στα πέλματα με το ίαμα αυτό βελτιώνει τα αποτελέσματα της ρεφλεξολογίας. Ψυχολογικά ανακουφίζει τις καταστάσεις όπου κανείς νοιώθει καταπονημένος από την πάλη για την υλική ή/και ψυχική του επιβίωση και ότι διεξάγει και υπομένει ένα συνεχή και δυσβάστακτο αγώνα ενάντια σε μεγάλες αντιξοότητες. Στο κυτταρικό επίπεδο αναφέρεται ότι δρα θαυμάσια όταν υπάρχει κατάσταση γενικής κατάρρευσης ή ιστικής εκφύλισης. Ίαμα πρώτης εκλογής για καρκινοπαθείς, που δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα θεραπευτικό συνδυασμό.

ΒΕΡΥΚΟΚΙΑ (APRICOT): Δοκιμάστε το στις αλλεργίες! Αλλεργίες κάθε μορφής. Τώρα την άνοιξη είναι αυξημένες, κυρίως αυτές που οφείλονται στη γύρη των λουλουδιών. Η μέχρι τώρα εμπειρία είναι πολύ ενθαρρυντική, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις που γνωρίζω παρατηρήθηκε από απλή βελτίωση έως (το πιο σύνηθες) εξαφάνιση των συμπτωμάτων. Όσον αφορά τις επιδράσεις του στην ψυχολογία, το βερίκοκο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ιάματα: Βοηθάει να νοιώσει κανείς ανάλαφρη και πρόσχαρη διάθεση. Συνδυάζεται όμορφα με την μπουκαμβίλια, το δενδρολίβανο και γενικά με ιάματα που επιδρούν θετικά στη διάθεση. Βελτιώνει την όρεξη όταν υπάρχει ανορεξία (καμία ανησυχία για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος...).

ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αναφέρεται ότι είναι πολύ χρήσιμο ίαμα στην οδοντιατρική -και η εμπειρία έχει δείξει ότι όντως είναι. Βοηθάει σε διάφορες περιοδοντικές ασθένειες και ενισχύει τη πρόσφυση των ούλων στα δόντια όταν παρουσιάζεται χαλαρωμένη. Το ίαμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως συνήθως ή/και σαν διάλυμα για στοματικές πλύσεις μερικές φορές την ημέρα για μερικές μέρες ή εβδομάδες μέχρι να βελτιωθεί το πρόβλημα. Ακόμα το ίαμα αυτό αναφέρεται ότι επιδρά εξισορροπιστικά στον συσχετισμό των εκφραστικών - δεκτικών όψεων της σεξουαλικής συμπεριφοράς (την ονομαζόμενη «ισορροπία γιν-γιανγκ»).

ΒΑΤΟΜΟΥΡΙΑ (BLACKBERRY): Ανθίζει αργά, το καλοκαίρι. Συνήθως προς το τέλος Ιουνίου μπορεί κανείς να δει ανθισμένα βατόμουρα στην Αττική, σε κάποιες άλλες όμως περιοχές τα έχω δει σε πλήρη ανθοφορία ακόμα και σε προχωρημένο Αύγουστο. Πολύτιμο ίαμα για την απάλυνση του άγχους και της έντασης, κυρίως του είδους του άγχους που είναι διάχυτο και έχει κάποια σχέση με θλίψη και φόβους γύρω από το θέμα του θανάτου. Στο βιβλίο του Gurudas το ίαμα αυτό χαρακτηρίζεται σαν «υγρός διαλογισμός» (liquid meditation) επειδή συντελεί σε μια μεγαλύτερη συγκρότηση των εσωτερικών λειτουργιών, που επιτρέπει στο άτομο μια πληρέστερη αντίληψη των προβλημάτων του και τρόπων επίλυσής τους.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ (CHAMOMILE): Όπως αναμένεται, δρα καταπραϋντικά. Καλμάρει το στομάχι, (καλύτερα συνήθως αν συνδυαστεί με το ίαμα του ραδικιού και της αλόης) και βελτιώνει την αϋπνία. Βοηθάει στην ανακούφιση του άγχους και της έντασης. Αυξάνει τη δεκτικότητα στην αφομοίωση πληροφοριών και στην ύπνωση.

ΡΑΔΙΚΙ (DANDELION): Τα κατακίτρινα λουλουδάκια του θα γεμίσουν σε λίγο τους αγρούς. Το ίαμα αυτό έχει την ικανότητα να αποβάλλει τεράστιες ποσότητες έντασης από το μυϊκό σύστημα, με αποτέλεσμα μια άμεσα ορατή και θεαματική αλλαγή στη στάση του σώματος. Και επειδή οι μυϊκές εντάσεις πάντα συνοδεύονται ή και προκαλούνται από νοητικές και συναισθηματικές εντάσεις, η κανονική χρήση του ιάματος θα καταλήξει -μέσα από ένα ενδιάμεσο στάδιο συνειδητοποίησης- στην χαλάρωση και την αποβολή και τέτοιων εντάσεων από το σύστημά μας. Χρήσιμο φυσικά σε όσους ασχολούνται με δραστηριότητες όπως ο χορός, η γιόγκα κ.λπ.. Βοηθά στην επούλωση μυϊκών ελκών.

ΣΥΚΙΑ (FIG): Έχετε δει ποτέ τα λουλούδια της; Πολλοί νομίζουν ότι δεν ανθίζει. Στην πραγματικότητα, τα λουλούδια βγαίνουν στο εσωτερικό του μικρού καρπού που θα γίνει αργότερα το σύκο! Με τι θα μπορούσε λοιπόν καλύτερα να παραλληλιστεί η σχέση του ιάματος από το δέντρο αυτό, αν όχι με το κρυμμένο μέρος του εαυτού μας, το ασυνείδητο... Φόβοι και ασυνείδητες εντάσεις που έχουν συχνά δημιουργηθεί από ασαφείς και αποσπασματικές έννοιες και αντιλήψεις της παιδικής ηλικίας χαλαρώνουν και αποβάλλονται καθώς αντικαθίστανται από την λογική τάξη.

ΓΡΕΪΠΦΡΟΥΤ (GRAPEFRUIT): Αν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν ένα τέτοιο σπάνιο για τη χώρα μας δέντρο στον κήπο τους ή στον κήπο κάποιων φίλων, μη χάσετε την ευκαιρία να φτιάξετε ένα πολύ χρήσιμο ίαμα. Καθώς έχει την ικανότητα να αποβάλλει την ένταση από τους μύες του κεφαλιού και του προσώπου, είναι θαυμάσιο για τους πονοκεφάλους. Με τον ίδιο τρόπο βελτιώνει την όψη των μαλλιών, καθώς η κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι γίνεται καλύτερα, αλλά και του προσώπου, πράγμα για το οποίο στο βιβλίο του Gurudas παίρνει το χαρακτηρισμό «υγρό λίφτινγκ» (liquid face-lift).

ΠΑΣΧΑΛΙΑ (LILAC): Το ίαμα της πασχαλιάς επενεργεί στη σπονδυλική στήλη διορθώνοντας τη στάση και δίνοντάς της ευλυγισία. Επειδή η επίδραση του ιάματος αυτού είναι άμεση, μπορεί να δοθεί από χειροπράκτορες και οστεοπαθητικούς στην αρχή μιας συνεδρίας. Χρησιμοποιείστε το μαζί με το ίαμα του ηλιοτρόπιου σε πόνους της μέσης, λουμπάγκο κ.λπ.. Οι ήπιες καταστάσεις θα υποχωρήσουν και οι βαρύτερες θα εξελιχτούν πολύ καλύτερα.

ΣΚΥΛΑΚΙ (SNAPDRAGON): ΄Ασπρα, κίτρινα, κόκκινα, ροζ ή βυσσινιά τα γνωστά μας σκυλάκια θα μας βοηθήσουν στην έκφραση και μάλιστα στην έκφραση του θυμού. Για τις περιπτώσεις που κανείς νοιώθει ότι δεν τολμά ή δεν μπορεί να εκφράσει το θυμό, τα νεύρα και τη δυσαρέσκειά του, ή ότι τα εκφράζει μεν αλλά όχι αρκετά έτσι που εξακολουθεί να «κρατάει μέσα του πολλά», να σκέφτεται τι θα έπρεπε να είχε πει κατόπιν εορτής, να μιλάει χωρίς να μπορεί να αποδώσει αυτό που θέλει να πει λόγω της έντασης που τον διακατέχει, ή να καταπιέζεται και τελικά να ξεσπά έντονα με συσσωρευμένο θυμό, συχνά δυσανάλογο με την αφορμή που προκάλεσε το ξέσπασμα και να δημιουργεί έτσι προβλήματα στον εαυτό του και στο περιβάλλον του. Το ίαμα ανοίγει τα κανάλια της έκφρασης, η ροή της συγκινησιακής εκδήλωσης αποκαθίσταται και ο άνθρωπος διαπιστώνει ότι είναι σε θέση να εκφράζει το θυμό και τα παράπονά του τη στιγμή που δημιουργούνται, με απλότητα και με φυσικότητα, χωρίς να νοιώθει ότι παραμένει ένταση μέσα του και χωρίς να αδικεί τον εαυτό του ή τους άλλους. Χρήσιμο συχνά σε περιπτώσεις τραυλισμού. Χρήσιμο σε ορισμένες μορφές αρθρίτιδας. Συστήνεται για παθήσεις της περιοχής του λαιμού.

ΜΠΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ (BOUGAINVILLEA): ΄Ενα ίαμα για την χαρά της ζωής. Μια θεραπεία ευεξίας για τον άνθρωπο του πολιτισμού μας, που σπάνια νοιώθει την ευτυχία που υπάρχει στο ότι μπορούμε να θαυμάζουμε τα πράσινα φύλλα των δέντρων, το γαλανό ουρανό, τον δροσερό αέρα που ανασαίνουμε... Απασχολημένοι συνέχεια με το να κάνουμε ή να προσπαθούμε να κερδίσουμε πράγματα για να «γίνουμε ευτυχισμένοι», σπάνια βιώνουμε την αίσθηση ότι η ίδια η ζωή είναι η κυριότερη αιτία για τη χαρά της ζωής.... Φτιάξτε το ίαμα αυτό και νοιώστε για κάποιες στιγμές το τι σημαίνει να είστε ευτυχισμένοι «εδώ-και-τώρα», χωρίς προσπάθεια και χωρίς αιτία. Απλά επειδή αυτή είναι η αληθινή σας φύση και η φύση της ζωής.

ΓΕΡΑΝΙ (GERANIUM): «Θεραπεύοντας το παρελθόν» είναι μια φράση που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτό το ίαμα. Νοιώθετε πίκρα και θυμό στην ανάμνηση κάποιων περασμένων σχέσεων; Ταράζεστε και αναστατώνεστε όταν αναφέρεστε σε κάποιους ανθρώπους που ήταν κάποτε σημαντικοί για σας και που σας έβλαψαν ή σας απογοήτευσαν; Το ίαμα αυτό έχει βοήθεια να προσφέρει. Χρησιμοποιείστε το και επωφεληθείτε από την ικανότητα που έχει να σφουγγίζει τους πόνους από το παρελθόν και να δίνει χώρο στην κατανόηση και τη συγνώμη. Θα μπορέσετε να πείτε «ότι έγινε έγινε, τόσο μπορούσαν, τόσο καταλάβαιναν κι αυτοί...», θα τους δικαιολογήσετε παρόλο που δεν θα τους δικαιώσετε, θα νοιώσετε ειρήνη και θα «κλείσετε το θέμα» μέσα σας.

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ (PEACH): ΄Ένα ίαμα-ασπίδα ενάντια στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, χρήσιμο στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος που οφείλεται σε έκθεση στον ήλιο. Ιδιαίτερα κατάλληλο επομένως για τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως για τις μέρες της ηλιοθεραπείας. Και αυτό το ίαμα επίσης ενισχύει και επιταχύνει τα αποτελέσματα του έργου οστεοπαθητικών, χειροπρακτόρων, ασχολουμένων με μασάζ, αθλητών κ.λπ.. Το ίαμα της ροδακινιάς αναφέρεται ότι μπορεί να μειώσει κατά 25 - 50% (!) το χρόνο που κανονικά απαιτείται για να δώσουν τα αποτελέσματά τους οι θεραπείες, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται σαν ένας «ευρύτατης χρήσης ενισχυτής» (universal amplifier) για κάθε είδους θεραπεία.

ΣΚΟΡΔΟ (GARLIC): Το άγριο σκόρδο με τα λευκά, σαν αστέρια και με την έντονη χαρακτηριστική μυρωδιά τους λουλουδάκια του ανθίζει στολίζοντας πολλά ακαλλιέργητα χωράφια, άγριους κήπους και κάποια άχτιστα οικόπεδα της Αθήνας. Το ίαμα του σκόρδου είναι ένα ακόμα ίαμα για το φόβο, την ντροπαλότητα και το δισταγμό που οφείλεται σ’ αυτήν. Ο Gurudas αναφέρει ότι είναι κατάλληλο και σαν εντομοαπωθητικό σπρέι (!). (Να θυμηθούμε τους θρύλους και τις παραδόσεις γύρω από τις ιδιότητες του σκόρδου;) Λέει επίσης ότι καθαρίζει τον οργανισμό από τα παράσιτα, κυρίως αυτά που εδράζονται στο δέρμα και τους μυϊκούς ιστούς.

ΡΟΔΙΑ (POMMEGRANATE): Κλασικό σύμβολο γονιμότητας η ροδιά, δεν είναι παράξενο που σαν ίαμα αφορά κυρίως τις γυναίκες! Τα ωραία, κόκκινα-πορτοκαλί άνθη της εμφανίζονται κατά το Μάιο. Το ίαμα βοηθάει τις γυναίκες να δεχτούν τη θηλυκότητά τους και συναισθηματικά αφυπνίζει τη μητρική πλευρά της φύσης τους, την επιθυμία να δώσουν αγάπη και τροφή. Βελτιώνει την οργασμικότητα και βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις στειρότητας. Θαυμάσιο στη θεραπεία κύστεων των ωοθηκών και γενικότερα προβλημάτων του γεννητικού συστήματος.

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ (ROSEMARY): Το ίαμα του δενδρολίβανου έχει χαρακτηριστεί ως «υγρή αμβροσία» (liquid ambrosia). Βοηθάει στο να ανακαλύπτει κανείς χαρά και ευχαρίστηση στην καθημερινότητά του. Ένα ίαμα που δρα βελτιωτικά στη διάθεση των περισσότερων ανθρώπων, για όσο διάστημα το χρησιμοποιούν. Ας διευκρινιστεί πάντως ότι όλα τα ιάματα που αναφέρουμε ότι έχουν σχέση με την βελτίωση της διάθεσης, την ευτυχία και τη χαρά, αφορούν κυρίως δ ι α θ έ σ ε ι ς. Αν υπάρχουν ψυχολογικά προβλήματα, μια σοβαρή κατάθλιψη π.χ., θα απαιτηθεί μια πολύ ειδικότερη αντιμετώπιση από την απλή χρήση ενός σχετικού ανθοϊάματος.

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ (STINGING NETTLE) :Ποιος θα φανταζόταν ποτέ ότι η τσουκνίδα, αυτό το παρεξηγημένο φυτό που όλοι μας αποφεύγουμε και απεχθανόμαστε, ένα φυτό που κατά βάθος θεωρούμε ότι μας εχθρεύεται παραμονεύοντας κάπου μέσα στην όμορφη πρασινάδα για να μας πονέσει, θα αποδειχτεί ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες, καθώς είναι σε θέση να γιατρέψει έναν από τους μεγαλύτερους πόνους στη ζωή: τον πόνο του χωρισμού! Αν χωρίσατε πρόσφατα και υποφέρετε γι’ αυτό, αν χωρίσατε κάποτε και κατά βάθος ποτέ δεν το ξεπεράσατε τελείως, αν κάποιος αγαπημένος σας έφυγε από τη ζωή και η θύμηση του σας πονάει ακόμα έστω και λίγο, αν οι γονείς σας είχαν χωρίσει όταν ήσασταν παιδί, αν το παιδί σας είδε ή βλέπει τους γονείς του να χωρίζουν, αν απλά νοιώθετε ότι κάποιος αγαπημένος σας δεν σας αγάπησε ποτέ ή έπαψε να σας αγαπά, αν τέλος υπάρχει ανάγκη να χωρίσετε αλλά σας φοβίζει ή νοιώθετε ανίκανοι να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα που θα προκληθούν από αυτό, πλησιάστε με προσοχή αλλά και εμπιστοσύνη την τσουκνίδα, έχει ένα βάλσαμο για σας... Η κορυφή της ανθισμένης τσουκνίδας ασπρίζει από μικροσκοπικά λουλουδάκια, τόσο μικρά που είναι αδύνατο να διακρίνεις το σχήμα τους. Δεν μπορείτε να τα απομονώσετε από τα φύλλα, χρησιμοποιήστε λοιπόν ολόκληρο το μέρος αυτό του φυτού. Χρησιμοποιήστε το ίαμα, δώστε το στους φίλους σας που έχουν ανάγκη... Δεν γνωρίζω τίποτε που να πλησιάζει ή να συναγωνίζεται την ενέργεια της τσουκνίδας σε αυτό τον τόσο ευαίσθητο και σημαντικό τομέα της ζωής! 



 
ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ (SUNFLOWER): Το ηλιοτρόπιο, που μοιάζει να αναπαριστά τον ήλιο και που πάντα στρέφεται προς τον ήλιο, αυτό το παγκόσμιο σύμβολο της αρσενικής φύσης και της πατρικότητας, μας δίνει ένα ίαμα που απευθύνεται και αφορά πρωταρχικά τους άνδρες. Χτίζει και ενισχύει μια διάθεση ευθύνης, προστασίας και φροντίδας προς αυτούς που εξαρτώνται από το άτομο, πράγμα που το κάνει ιδιαίτερα κατάλληλο για τους άνδρες που έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν οικογένεια και παιδιά. Το ίαμα δυναμώνει τη σπονδυλική στήλη και συστήνεται για εντάσεις και πόνους της μέσης και της πλάτης, αλλά και για ασθένειες της καρδιάς.

Παρασκευάζοντας τα ανθοϊάματα

Είναι φυσικά καλύτερο να φτιάξετε τα ανθοϊάματά σας κάπου στην εξοχή, όπου το φυσικό περιβάλλον διατηρείται σχετικά αμόλυντο, μακριά από τη φασαρία και τη ρύπανση της πόλης. Η καλύτερη ώρα θεωρείται γύρω στις 9-10 το πρωί. Για κάθε ανθοϊαμα θα χρειαστείτε ένα γυάλινο ή κρυστάλλινο δοχείο διαυγές, χωρίς σχέδια ή χρώματα στην επιφάνειά του, και καθαρό νερό πηγής. Αν ξέρετε κάποια φυσική πηγή στην περιοχή, αξίζει να την επισκεφθείτε γι’ αυτό το σκοπό... Διαφορετικά θα χρησιμοποιήσετε νερό εμφιαλωμένο.

Η παρασκευή των ανθοϊαμάτων είναι μια πολύ όμορφη και πολύ ιδιαίτερη διαδικασία! Μη την κάνετε μηχανικά... Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ζήσει αυτή την ξεχωριστή εμπειρία της συνάντησης και της συνεργασίας σας με τη Φύση για ένα σκοπό τόσο λεπτό και τόσο βαθύ... Μη βιάζεστε. Περπατήστε λίγο στη φύση και πείτε στον εαυτό σας να ξεχάσει για λίγο τις έγνοιες και τα καθημερινά του προβλήματα.... θα έχετε το χρόνο να τα ξαναβρείτε σε λίγο... Πάρτε βαθειές αναπνοές, κινηθείτε για λίγο ελεύθερα, χωρίς σκοπό, νοιώστε τον αέρα στο πρόσωπό σας, το χώμα κάτω από τα πόδια σας, προσέξτε τις μυρωδιές της εξοχής, την ησυχία, τους όποιους ήχους... Αφήστε τον εαυτό σας να νοιώσει το ρυθμό της φύσης, παρατηρείστε τη ζωή που υπάρχει εκεί, και πώς μοιάζει να ζει στο δικό της χρόνο... Νοιώστε για λίγο τη χαρά, την ειρήνη και την αθωότητα ενός ολόκληρου κόσμου που ανοίγεται μπροστά σας....

Πλησιάστε τώρα το φυτό που διαλέξατε και μείνετε για λίγο κοντά του. Μη το βλέπετε σαν ένα αντικείμενο για να το χρησιμοποιήσετε... Αναγνωρίστε ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός, με τη δική του ζωή, τους δικούς του κύκλους ανάπτυξης. Ένας ζωντανός οργανισμός που είναι εκεί για να σας βοηθήσει... Θα νοιώσετε τιμή και ευγνωμοσύνη γι’ αυτή τη συνεργασία που θα έχετε με το φυτό. Στείλτε του την ευγνωμοσύνη σας, στείλτε του την αγάπη και το σεβασμό σας... Συγκεντρωθείτε σ’ αυτό που θέλετε να κάνετε. Αν πιστεύετε στο Θεό, κάντε μια προσευχή και ζητείστε Του να ευλογήσει τη δουλειά σας...

Έτσι λοιπόν, όχι μηχανικά αλλά με απαλότητα και σεβασμό αρχίζετε να διαλέγετε τα λουλούδια που θα χρειαστείτε. Προτιμήστε αυτά που είναι υγιή και σε πλήρη άνθιση, καθώς τα μπουμπούκια δίνουν ίαμα με διαφορετικές ιδιότητες. Λέγεται ότι τα λουλούδια που βρίσκονται στα ψηλότερα μέρη του φυτού είναι πιο κατάλληλα για τα ψυχοδιανοητικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται στο ίαμα, ενώ όσο πιο κοντά στις ρίζες βρίσκεται το λουλούδι τόσο πιο αποτελεσματικό είναι για τις σωματικές παθήσεις που αφορά. Ισχυρότερα ιάματα επίσης θεωρείται ότι δίνουν τα λουλούδια που βρίσκονται προς την πλευρά της ανατολής.

Τοποθετείτε τα λουλούδια που κόβετε στο διάφανο δοχείο με το νερό πηγής που έχετε μαζί σας, μέχρις ότου η επιφάνεια του δοχείου περίπου καλυφθεί. Τοποθετείστε κατόπιν το δοχείο στον ήλιο, σε επαφή με το έδαφος ή άλλη φυσική επιφάνεια (αποφύγετε π.χ. τσιμέντα ή πλαστικά). Αν γίνεται, αφήστε το δοχείο όσο πιο κοντά στο φυτό, εφόσον υπάρχει ήλιος εκεί. Το δοχείο θα πρέπει να παραμείνει στον ήλιο για 3 - 4 ώρες. Αν συμβεί να έχει συννεφιά, αφήστε το περισσότερη ώρα.

Σε απολύτως καθαρά μπουκάλια, κατά προτίμηση σκουρόχρωμα για προστασία από το φως, που θα έχετε γεμίσει μέχρι τη μέση περίπου με μπράντι θα τοποθετήσετε κατόπιν το ανθοΐαμά σας, αφού το καθαρίσετε από σκόνες, φύλα κ.λπ. περνώντας το μέσα από κάποιο τουλπάνι ή ανάλογο υλικό. Θα το φυλάξετε σε σκιερό και δροσερό μέρος, κατά προτίμηση μακριά από ακτινοβολίες (τηλεοράσεις, κομπιούτερ, φούρνους μικροκυμάτων κ.λπ.). Με αυτή τη μορφή θα μπορέσετε να το διατηρήσετε και να το χρησιμοποιείτε για πολλά χρόνια. Από το ίαμα αυτό (το ονομάζουμε «μητρικό διάλυμα» (mother essence bottle) μπορείτε να πίνετε κατευθείαν μερικές σταγόνες 2 - 3 φορές την ημέρα ή να φτιάξετε διαλύματα (π.χ. στα μπουκαλάκια των 30ml να τοποθετήσετε μια ποσότητα ιάματος, να γεμίσετε το υπόλοιπο με μπράντι και να χρησιμοποιήσετε το ίαμα με αυτή τη μορφή). Οι διάφοροι κατασκευαστές προτείνουν διάφορες αναλογίες ιάματος - μπράντυ στα μπουκαλάκια αυτά (που ονομάζουμε stock bottles) αλλά φαίνεται ότι η ποσότητα εδώ, όπως και γενικά σε ότι αφορά τα ιάματα, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου