Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012


Πλάσματα φτιαγμένα από φως



Είμαστε πλάσματα φτιαγμένα από φως. Στο φως οφείλουμε το χτίσιμο της ζωής και τη δημιουργία της μορφής. Αυτό δεν είναι ούτε ποιητική φράση αλλά ούτε και καμιά δήλωση φιλοσοφικού περιεχομένου. Είναι μία αλήθεια.
Και εξηγούμαστε: Η επιστήμη μας δίδαξε ότι ο λόγος που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας είναι ότι αυτός έχει την ιδιότητα να απορροφάει ή να αντανακλάει το φως. Τα χρώματα, η φωτεινότητα, όλα αυτά είναι πράγματα που τα μάτια μας συλλαμβάνουν και το μυαλό μας «βλέπει».
Τι είναι όμως το ίδιο το φως; Η επιστήμη πάλι, μας μιλά για διάφορες κυματο-μορφές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Μέσα στο ευρύ φάσμα κυμάτων της ακτινοβολίας αυτής υπάρχει και μία «περιοχή» που αντιστοιχεί στο ορατό φως.




 


Η περιοχή αυτή χωρίζεται σε μικρότερες υπο-περιοχές όπου στην κάθε μία από αυτές αντιστοιχεί κι από ένα χρώμα του φάσματος.



 

Γενικά, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία - συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του φωτός - τη μετράμε σε μήκη κύματος. Κάθε μήκος κύματος υποδηλώνει την απόσταση μεταξύ των κορυφών δύο διαδοχικών κυμάτων. Έχουμε λοιπόν σαν μονάδα μέτρησης το μέτρο ή της υποδιαιρέσεις ή τα πολλαπλάσια αυτού. Το μήκος κύματος του ορατού φωτός το μετράμε σε nanometers όπου 1nm = 10-9 m. Για να φανταστείτε λίγο καλύτερα τα μεγέθη μπορούμε να πούμε ότι στη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας χωράνε περισσότερα από 100.000 μήκη κύματος ορατού φωτός.
Έτσι, προκύπτουν και οι λεγόμενες υψηλές ή χαμηλές συχνότητες. Δηλαδή: υψηλή συχνότητα=μικρά μήκη κύμματος ενώ χαμηλή συχνότητα=μεγάλα μήκη κύμματος.





Υπάρχει όμως και κάτι πάρα πολύ σημαντικό στην όλη ιστορία και αυτό είναι το εξής: όπως και εσείς μπορείτε να δείτε στο παρακάτω σχήμα, εκτός από τις έννοιες των χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων έχουμε και τις έννοιες χαμηλή και υψηλή ενέργεια. Οι υψηλότερες ενέργειες αντιστοιχούν σε μικρά μήκη κύμματος και το αντίστροφο. Δηλαδή: μικρό μήκος κύμματος=υψηλή ενέργεια αλλά και μεγάλο μήκος κύμματος=χαμηλή ενέργεια.

  

Η εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας θέλει τον άνθρωπο να εκμεταλλεύεται μία μεγάλη γκάμα κυμμάτων με αποτελέσματα που μπορεί να ποικίλουν. Το ερώτημα έρχεται αναπόφευκτα και δεν είναι άλλο από το πόσο πολύ επηρεάζονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί από την παρατεταμένη έκθεση σε μίκρο ή μάκρο κύμματα και με ποια αποτελέσματα; Και τι θα μπορούσε να σημαίνει παρατεταμένη έκθεση μας σε συσκευές που διαταράσσουν την κυμματική ισορροπία του χωροχρόνου;

Κι έτσι μας έρχεται ξανά στο νου ότι μεγάλο μήκος κύματος = χαμηλή ενέργεια = επιβράνδυση = μη δημιουργία και η έρευνα συνεχίζεται...

Α! και να μην ξεχνάμε ότι το φως διαχωρίζεται στα 7 χρώματα της Ίριδας μετριγωνικά πρίσματα! Αυτό το τελευταίο για όποιον θέλει να προχωρήσει την έρευνα λίγο παρακάτω...


ΠΗΓΗ: 
Μαίρη Μπρούσου ©






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου